Nem cédulásoknak

Jaj, mit főzzek?

Jaj, mit főzzek?

Francia lecsó

2021. augusztus 29. - wbea

Nagyon fellengzős a neve, jó, mondjuk elég fotogén étel is a ratatouille, pedig elkészíteni tulajdonképpen pofonegyszerű.

img_20210829_162337_339.jpg

Sokat segít a dolog menetén, ha folyton különböző zöldségeket kapunk ajándékba, most például egy méretes cukkinit az egyik baráttól, 2 helyes padlizsánt a másiktól. Adta magát a dolog, legyen belőlük ez a francia lecsó, ami még kellett hozzá, az pont volt itthon.

img_20210829_200101.jpg

Nagyjából négy adag lett belőle, ezekből a hozzávalókból:

1 fej vöröshagyma

1 nagy cukkini (kb fél kiló)

2 padlizsán

1 paprika

8 koktélparadicsom 

1 doboz (400 g) darabolt paradicsom

1 gerezd fokhagyma

olívaolaj

fűszerek (só, bors, babérlevél, provance-i fűszerkeverék, bazsalikom)

Először készítünk egy fűszeres paradicsomszószt. Ehhez kevés olajon megpároljuk a hagymát és a paprikát, hozzáadjuk a paradicsomkonzervet, ízesítjük a zúzott fokhagymával, babérlevéllel, sóval, borssal, bazsalikommal. Amíg jól összefő, nagyjából félcentisre szeleteljük a cukkinit, a padlizsánt és a paradicsomot. Utóbbiból érdemes nagyobb szeműt használni, de most csak ilyen kicsik voltak itthon. Amikor elkészült a mártás, egy tűzálló edénybe öntjük, és beleállítjuk a zöldségszeleteket. Meglocsoljuk olívaolajjal, megszórjuk sóval és a fűszerkeverékkel. 200 fokon 40-45 percig sütjük.

img_20210829_200301.jpg

Érdemes sütőpapírral lefedni, hogy ne égjen meg nagyon a teteje, ezt az utolsó 10 percben levehetjük. Langyosan, egy karéj ropogós héjú kenyérrel a legfinomabb. El is képzeltem egy igazi, kovászos bagettet hozzá, de maradtam az inzulinrezisztensek mindent vivő köreténél, a basmati rizsnél. Azzal is elég jó. 

img_20210829_200359.jpg

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jajmitfozzek.blog.hu/api/trackback/id/tr6716674266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása