Nagyon fellengzős a neve, jó, mondjuk elég fotogén étel is a ratatouille, pedig elkészíteni tulajdonképpen pofonegyszerű.
Sokat segít a dolog menetén, ha folyton különböző zöldségeket kapunk ajándékba, most például egy méretes cukkinit az egyik baráttól, 2 helyes padlizsánt a másiktól. Adta magát a dolog, legyen belőlük ez a francia lecsó, ami még kellett hozzá, az pont volt itthon.
Nagyjából négy adag lett belőle, ezekből a hozzávalókból:
1 fej vöröshagyma
1 nagy cukkini (kb fél kiló)
2 padlizsán
1 paprika
8 koktélparadicsom
1 doboz (400 g) darabolt paradicsom
1 gerezd fokhagyma
olívaolaj
fűszerek (só, bors, babérlevél, provance-i fűszerkeverék, bazsalikom)
Először készítünk egy fűszeres paradicsomszószt. Ehhez kevés olajon megpároljuk a hagymát és a paprikát, hozzáadjuk a paradicsomkonzervet, ízesítjük a zúzott fokhagymával, babérlevéllel, sóval, borssal, bazsalikommal. Amíg jól összefő, nagyjából félcentisre szeleteljük a cukkinit, a padlizsánt és a paradicsomot. Utóbbiból érdemes nagyobb szeműt használni, de most csak ilyen kicsik voltak itthon. Amikor elkészült a mártás, egy tűzálló edénybe öntjük, és beleállítjuk a zöldségszeleteket. Meglocsoljuk olívaolajjal, megszórjuk sóval és a fűszerkeverékkel. 200 fokon 40-45 percig sütjük.
Érdemes sütőpapírral lefedni, hogy ne égjen meg nagyon a teteje, ezt az utolsó 10 percben levehetjük. Langyosan, egy karéj ropogós héjú kenyérrel a legfinomabb. El is képzeltem egy igazi, kovászos bagettet hozzá, de maradtam az inzulinrezisztensek mindent vivő köreténél, a basmati rizsnél. Azzal is elég jó.