Nem cédulásoknak

Jaj, mit főzzek?

Jaj, mit főzzek?

Sütőtök-steak

2021. szeptember 28. - wbea

Ma egy világ omlott össze bennem. Eddig meg voltam róla győződve, hogy a legjobb dolog, ami egy sütőtökkel történhet, az a fűszeres krémlevessé lényegülés. Csakhogy egy inzulinrezisztens nemigen ehet pürésített zöldséget, így krémlevest se, elég nagy veszteség ez számomra. De kiderült, hogy még a levesnél is van feljebb! A sütőtökről nem vagyok hajlandó lemondani, vettem is egy hosszúkás óvári fajtát a piacon, lesz ami lesz alapon. Gyerekkoromban imádtam a sült tököt, gyakorlatilag édesség gyanánt került az asztalra, és bármennyit meg tudtam enni belőle. Egész fekete volt a cikkek széle, a belseje meg  krémes és mézédes. Azt persze másik fajtából sütötte nagyanyám, a fene se tudta akkor még, hogy tökből létezik úgy 150 féle. Ebből a hosszúkásból is valami sültet képzeltem el, de nem desszertet, hanem inkább fűszereset, ha már leves nem lehet belőle. A felét készítettem el fokhagymás vajjal és parmezánnal.

img_20210928_220632.jpg

Hozzávalók 4 főre:

600 g (8 szelet) sütőtök 

2 gerezd fokhagyma

40 g vaj

2 ek olívaolaj

20 g parmezán

balzsamecet

provence-i fűszerkeverék

szárított chili

só, bors

nagyszemű tengeri só

A körethez:

50 g teljes kiörlésű kuszkusz

60 g (3 db) koktélparadicsom

60 g uborka

só, bors, citromlé

Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra. A tökből 8 egyforma, nagyjából másfél centi vastag szeletet vágunk, meghámozzuk. Alufóliával vagy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, a szeletek mindkét oldalát vékonyan bekenjük olívaolajjal. Sózzuk, megszórjuk frissen őrölt borssal, a fűszerkeverékkel és egy kevés chilipehellyel. A tököt nagyjából fél óra alatt puhára sütjük, akkor jó, ha barnulni kezd.

img_20210928_220827_1.jpg

Amíg sül, elkészítjük a körethez a kuszkuszt, amit kétszeres mennyiségű forró vízzel öntünk fel, kis sót keverünk hozzá, majd lefedve állni hagyjuk 5 percig. Addig felkockázzuk a paradicsomot és az uborkát. Amikor a kuszkusz magába szívta a vizet, átkeverjük egy villával, kevés olívaolajat és citromlevet locsolunk rá és hozzákeverjük a paradicsomot meg az uborkát. Egy serpenyőben felhevítjük a vajat, átforgatjuk benne a kicsit megtört fokhagymagerezdeket, majd a tökszeleteket is hozzátesszük, és a fokhagymás vajjal locsolgatva két percig tovább sütjük. 

img_20210928_220741.jpg

Tálaláskor a kuszkusz mellé teszünk két szelet tököt, zöldséghámozóval néhány parmezánforgácsot reszelünk rá, locsolunk rá egy keveset a fűszeres vajból, csepegtetünk mellé egy kis balzsamecetet és végül megszórjuk nagyszemű tengeri sóval. (Nálam most tintahaltintával színezett fekete só került a tányérra, hála az olaszhonban nyaraló barátnak.) Na az édesre sült tök, a fűszeres vaj, a savanykás balzsamecet, a csípős chili és a ropogós só olyat tud így együtt, hogy örömömben megettem még egy szeletet, pedig azt már nem lett volna szabad. 

img_20210928_221627.jpg

Egy szelet (50 g) tök szénhidrát tartalma 14,5 g, 100 g zöldséges kuszkuszé pedig 13,3 g

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jajmitfozzek.blog.hu/api/trackback/id/tr3716703248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása