Nem cédulásoknak

Jaj, mit főzzek?

Jaj, mit főzzek?

Cukkinifasírt, könnyedén

2022. március 09. - wbea

Kevés szénhidrát, kevés zsír, maximális íz - minden diétázó ilyen kajára vágyik. Persze az se árt, ha könnyen és gyorsan elkészíthető az ebéd vagy a vacsora. Ehhez a vitamindús és IR-barát ételhez szinte mindent le kell reszelni, de ezzel együtt is hamar megvan  a ropogós és mégis szaftos fasírt, a pikáns saláta és a jóllakottságot garantáló bulgur.

img_20220309_165723.jpg

Hozzávalók a fasírthoz:

2 kisebb cukkini lereszelve (40 dkg)

1 tojás

1 gerezd fokhagyma 

5 dkg reszelt sajt 

6 dkg apró szemű zabpehely + 5 dkg a panírozáshoz

só, bors, kevés olíva-spray

A salátához:

1 nagyobb cékla (tisztítva 30 dkg)

1 nagyobb alma (tisztítva 20 dkg)

5 dkg feta sajt

Fél citrom leve

1 evőkanál extraszűz olívaolaj

só, bors

pár szem kapribogyó vagy egy kevés kapor

Tehát elővesszük a nagylyukú reszelőt, és először a két cukkinit toljuk át rajta. Megsózzuk, 5 percig állni hagyjuk. Addig odatehetjük főni a köretnek szánt bulgurt és meghámozhatjuk az almát meg a céklát, ezeket is le kell majd reszelni alkalmasint. A kinyomkodott cukkinihez hozzáadjuk a tojást, a zabpelyhet, a reszelt sajtot, belereszeljük a fokhagymát is, sózzuk, borsozzuk, és kicsit hagyjuk állni, hogy a zabpehely magába szívja a nedvességet. Lehet dúsítani a masszát petrezselyemmel vagy bármilyen más fűszerrel, zöldséggel, nálam most egy kevés felaprított  kaliforniai paprika került bele. Előkészítünk egy tepsit, kibéleljük sütőpapírral, bekapcsoljuk a sütőt. A cukkinis masszából pingponglabdányi golyókat formázunk, kicsit ellapítjuk, meghempergetjük zabpehelyben.

img_20220309_165100.jpg

Fújunk rá egy kevés olívaolaj spray-t, majd 180 fokon nagyjából 20 perc alatt megsütjük. Akkor van kész, amikor a zabpehely itt-ott kicsit megbarnult. Addig is, amíg ez bekövetkezik, reszeljük le végre a céklát meg az almát is. Sózzuk, borsozzuk, facsarjuk rá a fél citrom levét, adjuk hozzá a kanálnyi olívaolajat, és keverjük össze. Morzsoljuk a tetejére a fetát, és szórjuk meg pár szem felaprított kapribogyóval, esetleg friss kaporral.

img_20220309_170255.jpg

 

 

Ebből a mennyiségből 10 darab fasírt lesz, ezek egyenként 4,5 gramm szénhidrátot tartalmaznak. 10 deka salátában 9 g , 10 deka bulgurban pedig 18,6 gramm szénhidrát van.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jajmitfozzek.blog.hu/api/trackback/id/tr9617776580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása