Egy jóféle pástétomot hozok közkívánatra, többször, többen kóstolták nálam, és felmerült, hogy mások is szívesen elkészítenék. A hektikus receptküldözgetés helyett inkább megosztom itt.
Az érdem persze nem az enyém, hanem Stahl Judité. Jópár éve, az egyik első szakácskönyvében találtam ezt a csirke- vagy kacsamájpástétom receptet, már nem is emlékszem, miből készült valójában. Azóta is hálás vagyok érte, mindig osztatlan sikert arat, akár előételként, akár hétköznapi vacsoraként kerül az asztalra. Volt már ünnepi étel is, minden csak tálalás kérdése.
Hozzávalók:
30 dkg csirke- vagy kacsamáj (én vegyesen szoktam csinálni, dupla adagból)
15 dkg vaj
3 deka mazsola
0,5 dl konyak
só, bors, kakukkfű
A mazsolát megmossuk, a konyakkal és annyi vízzel, hogy ellepje, felforraljuk. Közben a vaj harmadán megsütjük a feldarabolt májat. Amikor megpuhult, a konyakos léből kiszedett mazsolákkal, sóval, borssal, kakukkfűvel együtt turmixgépbe tesszük, hozzáadjuk a maradék puha vajat és viszonylag egyneműre keverjük. Nem baj, ha a mazsolák némelyike egészben marad. Pirítósra vagy friss házikenyérre kenve azonnal fogyasztható, de behűtve sokáig eláll. Ez esetben érdemes tálalás előtt egy órával kivenni a hűtőből, hogy jól kenhető legyen. Nagyon jó hozzá bármilyen saláta, néhány szelet alma vagy körte pedig kifejezetten feldobja.