Nem cédulásoknak

Jaj, mit főzzek?

Jaj, mit főzzek?

Nem kell a rizsa? Dehogynem!

2021. augusztus 26. - wbea

Régebben nem szerettem a rizst. Amikor már többet is rám lehetett bízni annál, hogy vidd le fiam a szemetet, rendszerint nekem jutott a bab, lencse, sárgaborsó, meg a rizs válogatása. Úgy rémlik, borzasztó minőségű volt a rizs gyerekkoromban. Volt A meg B, fényezett meg fényezetlen, és tele volt mindenféle szeméttel, szóval át kellett válogatni főzés előtt, amolyan panelhamupipőkeként Persze sose volt utána üvegcipellő meg herceg, csak rizses hús, de az hetente. Szigorúan csirkenyakból, anyám arra esküdött, ma már értem, hogy nem az íze miatt. Mindenesetre még az volt a jobbik része, a rizs meg ragacsos és fojtós. De a napközis változat se volt jobb. Egyedül a tejberizst szerettem. Ki hallott akkoriban még az arborioról vagy a basmatiról, nem beszélve a világon létező nagyjából 8 ezer többi rizsféléről?

img_20210826_203459.jpg

Mostanában megint gyakran van rizs az asztalon. Az IR-diétában épp a basmati az ideális köret, mert lassan emeli meg a vércukorszintet. Amikor köretet készítek belőle, rendszerint dupla, de van, hogy tripla adagot főzök, hogy biztosan legyen maradék. Mert ilyenkor biztos, hog másnap pirított tojásos rizs lesz az ebéd! Ahhoz pedig a kicsit szárazabb maradék a legjobb. Többféle elkészítési módot láttam már, nekem az alábbi vált be. 

Hozzávalók:

25 deka hideg főtt rizs

1 nagyobb répa

5 deka mirelit borsó

3 tojás

1 kisebb vöröshagyma 

1 gerezd fokhagyma

kis darab gyömbér

2 evőkanál étolaj

2-3 evőkanál szójaszósz

só, bors, chilipehely

img_20210826_203258.jpg

A répát vékony csíkokra, a hagymát szeletekre, a fokhagymát és a gyömbért apróra vágjuk, a tojásokat elhabarjuk. Egy wokban vagy mélyebb serpenyőben olajat hevítünk, pirítani kezdjük rajta a hagymát. Amikor egy kis színt kapott, hozzáadjuk a répát, a borsót,a gyömbért, a fokhagymát és a fűszereket. 2-3 percig pirítjuk, közben dobva-rázva keverjük. Hozzádjuk a rizst, újabb 2-3 percig sütjük, közben a rizsszemeket próbáljuk szétválasztani egymástól. Meglocsoljuk a szójaszósszal, elkeverjük, majd egy kis helyet csinálunk az edényben, és beleöntök a felvert tojásokat. Gyorsan megsütjük, mint egy rántottát, majd összekeverjük a rizzsel. Tálaláskor karikára vágott zöldhagymát vagy petrezselymet szórunk rá, vagy ha túl éhesek vagyunk és elfelejtük, ezek nélkül is nagyon finom. Talán mondanom sem kell, hogy már egy ideje szeretem a rizst.

 100 g kész tojásos rizs szénhidráttartalma  30 g, kalóriatartalma 143 kcal

A bejegyzés trackback címe:

https://jajmitfozzek.blog.hu/api/trackback/id/tr1516670690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása