Nem cédulásoknak

Jaj, mit főzzek?

Jaj, mit főzzek?

Krémes, sajtos zöldség

2022. január 06. - wbea

Megfáradt répa, magányos karalábé, színehagyott brokkoli - biztos mások hűtőjében is felbukkan néha ilyesmi. Ilyenkor érdemes legyőzni a csoffadt zöldségek látványa miatt feltörő frusztrációt, és kreatív üzemmódba kapcsolni. Egyrészt eggyel kevesebb okunk lesz a téli depresszióra, másrészt finom ebéd vagy vacsora kerülhet az asztalra.

img_20220106_104704.jpg"A sajt alatt minden zöldség egyenrangú", ezzel a szöveggel posztoltam az Instán az ételről készült fotót. És tényleg csak egy kis sajt meg némi IR-baráttá alakított besamel kell ahhoz, hogy a máskor talán kidobásra ítélt zöldségek kapjanak még egy esélyt.

img_20220105_191442.jpg

Nálam ezekből készült a maradékmentő gratin vagy ha úgy tetszik, csőben sült zöldség:

1 karalábé

1 paszternák

2 kisebb édesburgonya

1 csomag (450 g) fagyasztott brokkoli (sajnos a hűtőben elfekvő brokkoli már nem érhette meg ezt a boldog órát)

1 db 140 grammos mozzarella 

100 g reszelt sajt

A besamelhez:

50 g teljes kiőrlésű liszt

50 g vaj

500 ml tej

2 gerezd fokhagyma

só, bors, szerecsendió

A zöldségeket megtisztítjuk, feldaraboljuk. A keményebbeket, jelen esetben a karalábét és a paszternákot 2-3 percig blansírozzuk, vagyis enyhén sós vízben előfőzzük. A besamelhez felfőzzük a tejet a két gerezd fokhagymával, ezeket kidobjuk a tejből. A vajon megfuttatjuk a lisztet, felöntjük a forró tejjel, megsózzuk és közben folyamatosan keverjük, hogy ne csomósodjon össze. Kis borssal, szerecsedióval ízesítjük, majd hozzákeverjük a reszelt sajt felét. Kivajazunk egy tűzálló tálat, beleterítjük a zöldségeket, majd ráöntük a besamelt, megszórjuk a maradék sajttal, rátépkedjük a mozzarellát, és lefedve 30-40 percig sütjük, amíg az összes zöldség megpuhul. A végén rápirítjuk a sajtot a tetejére, és büszkén tálaljuk, mondván, ma sem kellett kidobni semmit (csak azt az egy besárgult brokkolit, de psszt!)

img_20220104_223602.jpg

Az így elkészített étel szénhidráttartalma 13 g/100 g

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jajmitfozzek.blog.hu/api/trackback/id/tr816805084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása