Megfáradt répa, magányos karalábé, színehagyott brokkoli - biztos mások hűtőjében is felbukkan néha ilyesmi. Ilyenkor érdemes legyőzni a csoffadt zöldségek látványa miatt feltörő frusztrációt, és kreatív üzemmódba kapcsolni. Egyrészt eggyel kevesebb okunk lesz a téli depresszióra, másrészt finom ebéd vagy vacsora kerülhet az asztalra.
"A sajt alatt minden zöldség egyenrangú", ezzel a szöveggel posztoltam az Instán az ételről készült fotót. És tényleg csak egy kis sajt meg némi IR-baráttá alakított besamel kell ahhoz, hogy a máskor talán kidobásra ítélt zöldségek kapjanak még egy esélyt.
Nálam ezekből készült a maradékmentő gratin vagy ha úgy tetszik, csőben sült zöldség:
1 karalábé
1 paszternák
2 kisebb édesburgonya
1 csomag (450 g) fagyasztott brokkoli (sajnos a hűtőben elfekvő brokkoli már nem érhette meg ezt a boldog órát)
1 db 140 grammos mozzarella
100 g reszelt sajt
A besamelhez:
50 g teljes kiőrlésű liszt
50 g vaj
500 ml tej
2 gerezd fokhagyma
só, bors, szerecsendió
A zöldségeket megtisztítjuk, feldaraboljuk. A keményebbeket, jelen esetben a karalábét és a paszternákot 2-3 percig blansírozzuk, vagyis enyhén sós vízben előfőzzük. A besamelhez felfőzzük a tejet a két gerezd fokhagymával, ezeket kidobjuk a tejből. A vajon megfuttatjuk a lisztet, felöntjük a forró tejjel, megsózzuk és közben folyamatosan keverjük, hogy ne csomósodjon össze. Kis borssal, szerecsedióval ízesítjük, majd hozzákeverjük a reszelt sajt felét. Kivajazunk egy tűzálló tálat, beleterítjük a zöldségeket, majd ráöntük a besamelt, megszórjuk a maradék sajttal, rátépkedjük a mozzarellát, és lefedve 30-40 percig sütjük, amíg az összes zöldség megpuhul. A végén rápirítjuk a sajtot a tetejére, és büszkén tálaljuk, mondván, ma sem kellett kidobni semmit (csak azt az egy besárgult brokkolit, de psszt!)
Az így elkészített étel szénhidráttartalma 13 g/100 g