A csőre töltött cukkini cseppet sem veszélyes, még a súlyunkra sem. Viszont nagyon finom. Ezúttal nem mondom azt, hogy 20 perc alatt kész, cserébe ez eleve négy adag, szóval megvan belőle a vacsora vagy a másnapi ebéd, plusz képződik egy adag darált húsos pörkölt, amit harmadnapra föl lehet támasztani akár simán főtt tésztával és tejföllel, akár egy hamis/magyaros bolognai raguként némi paradicsom hozzáadásával. Ehhez az ételhez érdemes nagyobb cukkiniket választani.
Hozzávalók:
2 nagyobb vagy 3 kisebb cukkini
500 g darált hús (nálam sertés)
100 g főtt basmati rizs
2 dl tejföl
60 g reszelt sajt
1 fej vöröshagyma
1 paprika
1 paradicsom
só, bors, pirospaprika
A körethez:
100 g köles
50 g kukoricakonzerv
kapor, só
A darált húsból pörköltet készítünk, ne engedjük fel túlságosan, maradjon jó sűrű a szaftja. Ha szép a cukkini héja, nem kell meghámozni sem, csak hosszában kettévágni és kivájni a belsejét. Egy tepsit kibélelünk alufóliával, vékonyan megkenjük oljjal, majd sorban rárakjuk a cukkinicsónakokat. Az elkészült pörkölt felét félretesszük szebb napokra, a másik felébe belekeverjük a rizst és a tejfölt, beletöltjük a cukkinikbe. Öntünk alájuk egy pohár vizet, alufóliával letakarjuk a tepsit és 180 fokon addig sütjük, amíg a cukkinik megpuhulnak, ez nagyjából 20 perc, de sütője válogatja. Amikor kész, megszórjuk őket reszelt sajttal, és annyi időre visszatesszük amíg a sajt egy kis színt kap. Amíg sül, addig elkészítjük a köretet. A kölest jó alaposan átmossuk, háromszoros mennyiségű, vízben pici sóval és borssal ízesítve megfőzzük. Belekeverjük a kukoricát és megszórjuk kaporral. Ez a köret egyébként szerintem önálló ételként is megállja a helyét, de el tudom képzelni bármilyen tejszínes szószos étel mellé isA cukkini forrón és langyosan is isteni, tálaláskor érdemes egy kis tejfölel megkenni, ez a képről lemaradt.
Ezúttal nem számoltam szénhidrátot, de a basmati rizs a és a köles is jó választás a 160 grammos diéta követőinek.