Nálam a gomba áldozat típus. Könnyen elcsábulok, ha szépet látok, veszek pár darabot valamilyen határozott elképzeléssel, és szent elhatározással, hogy holnap gomba lesz az asztalon. Aztán eljön a holnap, csak idő nincs szegény gombára, de előfordul, hogy másnap se, és ha mégse volt olyan friss, mint elsőre látszott, a harmadik napot már meg sem éri. Ezért igyekszem megmenteni, például azzal a villámrecepttel, amit Mautner Zsófinál olvastam korábban, és azóta is gyakran készítem, mert nagyon gyorsan elkészül, ráadásul a karamellizált vaj, a sült gomba és a szójaszósz valami hihetelen ízkavalkádot alkot így együtt!
Hozzávalók:
25 dkg csiperke
5 dkg vaj
2 evőkanál szójaszósz
A gombákat megtisztítjuk, félbevágjuk. A vajat egy wokban felforrósítjuk, majd beletesszük a gombát. Nem kavargatjuk, megvárjuk, hogy a vaj karamellizálódijon, a gombák pedig szépen lepiruljanak. Ekkor ráöntjük a szójaszószt, és dobva-rázva sütjük még egy percig, amíg a szójaszósz kicsit besűrűsödik. Sózni nem szükséges, de egy kis frissen őrölt bors nem árt neki.
Külön jó hír az IR-eseknek, hogy a gomba nem "számolós" szénhdirát, legalábbis a 160 grammos diéta szerint fehérjének számít. Szóval kell mellé valami szénhidrát köretként, például basmati rizs. Nálam most egy kis maradék sült karfiolos bulgur volt.