Az egyik legnehezebb dolog az összes diétában az édesség, szerintem. Folyton valamilyen kompromisszumot kell kötni, cukor nem játszik, fehér liszt nem játszik, tejcsoki, fehércsoki, lekvár - mind felejtős. Innen szép nyerni. Viszont amikor mégis talál az ember egy tuti receptet, akkor meg a féktelen zabálást nehéz megállni. Ebből a pihe-puha, szaftos túrós, gyümölcsös sütiből is legfeljebb egyet-kettőt tanácsos megenni egy átlagos ebéd után, ha az ember 160 grammos diétát tart.
A recept a már többször hivatkozott cukormentes-diétás csoportból származik. Sokadjára sütöm, szóval üzembiztos, ribizlivel és meggyel is nagyon jó, és gondolom, a többi bogyósgyümölccsel is működik.
Hozzávalók:
500 g túró
6 tojás
300 g tejföl
100 g barnarizs-liszt
100 g vaj
édesítő (nálam 5 dkg eritrit és 2 cl stevia volt)
1 citrom héja
1 csomag sütőpor
150 g áfonya
vaníliakivonat
só
A tojásokat habosra keverjük a puha vajjal és az édesítővel, hozzáadjuk a tejfölt, a túrót, a reszelt citromhéjat, vaníliakivonatot és egy csipet sót. Végül beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet. Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe töltjük, megszórjuk a gyümölccsel, és 180 fokon 30 percig sütjük.
Langyosan és hidegen is nagyon finom, a barnarizs-liszt szemek miatt kicsit grízes hatású, szaftos süti.
Kis kockákra érdemes vágni, egy 3 dekás darabka nagyjából 3 g szénhidrátot tartalmaz, de ez ne csábítson senkit mértéktelen zabálásra, a hozzávalókból látszik, hogy ez nem egy kalóriaszegény süti.
Az eredeti recept itt található.