Nem cédulásoknak

Jaj, mit főzzek?

Jaj, mit főzzek?

Szezámos-brokkolis csirke

Inzulinrezisztensekre szabva

2021. október 05. - wbea

Lassan eljön az örökzöldek ideje, nekem ősszel, de főleg télen ilyen a brokkoli. Lehet utálni vagy szeretni, mindenesetre rengeteg módon felhasználható, jó, mondjuk, karácsonyfa helyett kevésbé, bár ha valaki elég kreatív, miért ne?

img_20211005_211649.jpg

Ebben az ételben a brokkoli igazából csak köret, semmi kunszt nem történik vele, de teljesen feldobja a kínai ízvilágú csirkét. A receptet az egyik kalóriaszámolós applikációban találtam, itt most nem akarok direkt reklámot csinálni neki, ha valakit érdekel, szívesen megírom kommentben. Harmadik éve használom, és azon kívül, hogy rögzíti az étrendemet és kiszámolja a napi bevitt kalóriát és mikrotápanyagokat, tényleg használható receptötletek vannak benne. Nem mellesleg, mióta kiderült, hogy a szénhidrátra fokozottan figyelnem kell az IR miatt, nagyon jó segítség a számolásban is.

img_20211005_211737.jpg

Ezt a nagyon zamatos és gyors csirkét már sokszor elkészítettem, de most egy kicsit átalakítottam, mert vannak benne olyan összetevők, amik nem férnek bele a diétába.

Hozzávalók 2 személyre:

300 g csirkemell

250 g brokkoli tisztítva

10 g barnarizsliszt

45 ml szójaszósz

45 ml víz

kb 2 centis gyömbér

1 evőkanál (10 g) szezámmag

só, chilipehely, édesítő

1 evőkanál étolaj

köret: főtt basmati rizs

A brokkolit rózsáira szedjük és sós vízben 7-8 percig főzzük. Egy wokban felforrósítjuk az olajat, és fehéredésig sütjük rajta  a csíkokra vágott csirkemellett. A saját levében nagyon kevés sóval puhára pároljuk, ha kell, pici vizet adunk hozzá, nehogy leégjen. Amíg a csirke puhul, a szójaszószt elkeverjük a vízzel, a reszelt gyömbérrel, a barnarizsliszttel, a chilipehellyel és az édesítővel. Az eredeti recept 5 gramm keményítőt és 25 gramm mézet ír, ezek kiváltására használtam a lisztet és az édesítőt, jelen esetben steviát. Utóbbinak nem tudnám megmondani a mennyiségét, 25 gramm mézet kell helyettesíteni vele. A végeredményen igazából nem érződik a csere. A keveréket a majdnem teljesen puha csirkére öntjük, egy-két percig forraljuk, amíg a szósz besűrűsödik. Tálaláskor megszórjuk pirított szezámmaggal. 

100 gramm így elkészített csirke 18,1 gramm szénhidrátot tartalmaz, 100 gramm rizsben 32,8 gramm a CH. 

 A tányéron 100 gramm rizs, 100 gramm hús és 60 gramm brokkoli kelleti magát, ez így összesen 50,9 gramm szénhidrát.img_20211005_211544.jpg

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jajmitfozzek.blog.hu/api/trackback/id/tr6916709536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása