Nem cédulásoknak

Jaj, mit főzzek?

Jaj, mit főzzek?

Vöröslencse leves

2021. szeptember 18. - wbea

Végre hideg van, lehet forró, sűrű leveseken élni. Ezekből az egyik kedvencem ez az indiai ízhatású leves, ami már az élénk narancssárga színével is felvidít most, hogy kint épp esik, és minden arra emlékeztet, hogy pillanatokon belül reménytelenül szürkébe fordul a világ. Ebbe a szürkeségbe hoz némi fényt ez a leves, amit ha nagyképű akarnék lenni, indiainak neveznék. Így viszont maradok szerényen a vöröslencse levesnél.

img_20210917_232244.jpg

Hozzávalók:

200 g vörölencse

1 fej vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

2 kisebb répa

1 kispoharas joghurt

1 darabka gyömbér (kb 2 centis)

1 teáskanál currypor

1 teáskanál kurkuma

1 teáskanál római kömény 

2 teáskanál őrölt koriander

szárított chili

1 kisebb citrom héja és leve

olaj vagy tisztított vaj

A felkockázott hagymát a zsiradékon pirítani kezdjük, hozzáadjuk a lereszelt gyömbért, a felaprított fokhagymát és a fűszereket, kicsit tovább pirítjuk, majd beletesszük az alaposan átmosott vöröslencsét. Szerencsére nem kell áztatni, hamar megfő. Beletesszük a felkockázott répát is, ízesítjük sóval, reszelt citromhéjjal, chilivel, felengedjük vízzel és addig főzzük, amíg a répa megpuhul. Ekkorra a lencse is szétfő, amitől a leves jó sűrű lesz. Botmixerrel kicsit átkeverjük, de nem kell teljesen pürésíteni, akkor jó, ha a répák nagyjából egyben maradnak. Egy kevés levessel elkeverjük a joghurtot, majd  hozzáöntjük a fazék tartalmához. Citromlével savanyítunk még rajta ha kell, és kész is. Tálaláskor még mehet bele egy kanálnyi joghurt és friss korianderlevél annak, aki szereti. Én szerettem volna, de nem volt itthon. 

img_20210917_232654.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jajmitfozzek.blog.hu/api/trackback/id/tr6716691628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása