A pásztortarhonya sokak által kedvelt, tipikus magyar étel, több olyan alapvető hozzávalóval, amit egy inzulinrezisztens alapból nem ehet. Ilyen a főtt krumpli meg a tarhonya. A kolbász maradhat. Ez nagyjából olyan, mintha az idilli pusztai tájképből kivennénk a pásztort meg a birkákat, és csak a puli maradna. Tehát puli=kolbász. Szerintem ezzel a pulik is kiegyeznének.
Nézzük, mi van akkor, ha csak egyetlen fő hozzávalót tartunk meg az eredeti ételből. Mutatok egy variácót, ami hozza az eredeti pásztortarhonya-élményt, ráadásul pont olyan hamar el is készül.
Hozzávalók:
100 g bulgur
1 fej hagyma
100 g édesburgonya
100 g csípős kolbász
25 g bacon
1 paradicsom
1 paprika
só, bors, pirospaprika
1 evőkanál étolaj
A bacont egy kevés olajon megpirítjuk, majd a zsírján megpároljuk a hagymát. Hozzáadjuk a kolbászt, azzal is sütjük kicsit, majd beleteszünk egy mokkáskanálnyi pirospaprikát és a megmosott, lecsöpögtetett bulgurt. Kicsit sütjük, mintha tarhonyát pirítanánk. Felengedjük kétszeres mennyiségű vízzel, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a felkockázott édesburgonyát, a paradicsomot és a paprikát, majd lefedve főzzük, amíg a bulgur és az édskrumpli is megpuhul. Szerencsére szinkronban vannak, nagyjából 20 perc alatt elkészül a pásztorbulgur. Tényleg van olyan jó, mint az eredeti étel! Olvastam már olyat, ahol csicseriborsóval, máshol zellerrel helyettesítették a krumplit, sőt, állítólag kapható csicserilisztből készült tarhonya is. Magunk is elkészíthetjük otthon alternatív lisztből a saját tarhonyánkat. Ekkor a meggyúrt tésztát le kell reszelni, nagyanyám ezt lusta asszony tésztájának nevezte. Nyilván csak azért, mert nem ismerte a bulgurt, különben lehet, hogy ő is azt használta volna.
100 gramm kész étel 9,8 gramm szénhidrátot tartalmaz, szóval jól lehet vele lakni, hisz egy 250 dekás adagban alig 25 gramm szénhidrát van, így marad még kredit egy óvatos desszertre vagy cappuccinóra. Azért akinek a kalória is fontos, annak mértéktartást javaslok.