Valahol a portugálok népszerű Caldo Verdéje és a magyarok kedvenc frankfurtija között helyezkedik el ez az igencsak tartalmas leves. A frankfurtival ki lehet kergetni a világból, úgyhogy megörültem, amikor kelrajongóként először találkoztam a portugál változattal. Gyors és isteni finom. Csak tele van főtt, pürésített krumplival, amit egy tollvonással kihúzott a menüből étrendem új alakítója, az inzulinrezisztencia.
Azért úgy vagyok vele, hogy mégis inkább én alakítanám azt az étrendet, úgyhogy készítettem egy nagyon hasonló levest, krumpli helyett csicseriborsóval. Kétségtelenül más lett kicsit a végredmény, de így is nagyon finom, annyira, hogy érdemes egy jó nagy fazékkal főzni belőle.
Hozzávalók 8 adagra:
1 kisebb fej kelkáposzta
1 doboz csicseriborsó konzerv (240 g)
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
180 g kolbász
só, bors, kömény
olívaolaj
Jó nagy fazekat érdemes választani ehhez a leveshez, mert a felszeletelt káposzta sok helyet foglal. Aztán persze főzés közben összemegy. Az olajon puhára pároljuk a hagymát és a fokhagymát, majd kicsit átsütjük rajta a kolbászt. A karikákat kiszedjük, a hagymás alaphoz öntjük a csicserit, kevés vízzel felengedjük, forralunk rajta egyet, majd krumplinyomóval kicsit megtörjük. (Az eredeti változatba nagyjából hat szem felkockázott krumplit főznek, amit pürésítenek, így jóval sűrűbb lesz a leves. Aki nem diétázik próbálja ki!)
Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük egy kevés őrölt köménnyel. Amíg a hagymák párolódnak, a kelkáposztát négybe vágjuk, kivágjuk a torzsáját, majd vékonyra szeleteljük. Amikor elkészült az alap, hozzáadjuk a káposztát és a megsült kolbászkarikákat, felöntjük 2 liter vízzel. Forrás után 10-15 percig főzzük, amíg a kel megpuhul. Tálaláskor olívaolajat csepegtetünk rá, hacsak el nem felejtjük. Mert közben mindent mérni és jegyzetelni kell, hogy a végén pontos adatokkal szolgálhassuk a nagyérdeműt.
Van, hogy kicsit sűrűbbra vágyom, olyankor 1 kanál teljes kiőrlésű lisztből és 1 deci tejből habarást készítek bele.Sokat nem dob a CH értékén. mindenesetre habarás nélkül ilyenek a számok.
100 g levesben 5,5 gramm a szénhidrát, szóval egy tisztességes mélytányérnyi (300 gramm) adag után is csak 16,5 g CH-nál tartunk, úgyhogy vagy kenyeret kell enni hozzá, vagy valami jóféle desszertet utána.