Nem cédulásoknak

Jaj, mit főzzek?

Jaj, mit főzzek?

Portugál kelleves. Persze, hogy kell!

2021. szeptember 23. - wbea

Valahol a portugálok népszerű Caldo Verdéje és a magyarok kedvenc frankfurtija között helyezkedik el ez az igencsak tartalmas leves. A frankfurtival ki lehet kergetni a világból, úgyhogy megörültem, amikor kelrajongóként először találkoztam a portugál változattal. Gyors és isteni finom. Csak tele van főtt, pürésített krumplival, amit egy tollvonással kihúzott a menüből étrendem új alakítója, az inzulinrezisztencia. 

img_20210923_005625.jpg

Azért úgy vagyok vele, hogy mégis inkább én alakítanám azt az étrendet, úgyhogy készítettem egy nagyon hasonló levest, krumpli helyett csicseriborsóval. Kétségtelenül más lett kicsit a végredmény, de így is nagyon finom, annyira, hogy érdemes egy jó nagy fazékkal főzni belőle. 

img_20210923_005854.jpg

Hozzávalók 8 adagra:

1 kisebb fej kelkáposzta

1 doboz csicseriborsó konzerv (240 g)

1 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

180 g kolbász

só, bors, kömény

olívaolaj

Jó nagy fazekat érdemes választani ehhez a leveshez, mert a felszeletelt káposzta sok helyet foglal. Aztán persze főzés közben összemegy. Az olajon puhára pároljuk a hagymát és a fokhagymát, majd kicsit átsütjük rajta a kolbászt. A karikákat kiszedjük, a hagymás alaphoz öntjük a csicserit, kevés vízzel felengedjük, forralunk rajta egyet, majd krumplinyomóval kicsit megtörjük. (Az eredeti változatba nagyjából hat szem felkockázott krumplit főznek, amit pürésítenek, így jóval sűrűbb lesz a leves. Aki nem diétázik próbálja ki!)

img_20210923_005530.jpg

Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük egy kevés őrölt köménnyel. Amíg a hagymák párolódnak, a kelkáposztát négybe vágjuk, kivágjuk a torzsáját, majd vékonyra szeleteljük. Amikor elkészült az alap, hozzáadjuk a káposztát és a megsült kolbászkarikákat, felöntjük 2 liter vízzel. Forrás után 10-15 percig főzzük, amíg a kel megpuhul. Tálaláskor olívaolajat csepegtetünk rá, hacsak el nem felejtjük. Mert közben mindent mérni és jegyzetelni kell, hogy a végén pontos adatokkal szolgálhassuk a nagyérdeműt.

img_20210923_005444.jpg

Van, hogy kicsit sűrűbbra vágyom, olyankor 1 kanál teljes kiőrlésű lisztből és 1 deci tejből habarást készítek bele.Sokat nem dob a CH értékén. mindenesetre habarás nélkül ilyenek a számok.

100 g levesben 5,5 gramm a szénhidrát, szóval egy tisztességes mélytányérnyi (300 gramm) adag után is csak 16,5 g CH-nál tartunk, úgyhogy vagy kenyeret kell enni hozzá, vagy valami jóféle desszertet utána.

A bejegyzés trackback címe:

https://jajmitfozzek.blog.hu/api/trackback/id/tr4616697024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása