Nem cédulásoknak

Jaj, mit főzzek?

Jaj, mit főzzek?

Paradicsomos padlizsángombóc

2021. szeptember 15. - wbea

Most, hogy paradicsom is, padlizsán is van még dögivel a piacon, ideje elkészíteni ezt az igazi olaszos komfortkaját.  Nekem már csak azért is itt volt az ideje, mert anyukám épp nálam időzik, és ez az egyik kedvence. Ha megkérdezem, mit enne, szinte biztos, hogy ezt kéri. Esetleg sütőtöklevest, de arról majd máskor.

img_20210915_073451.jpg

Ebben az ételben az az időspórolás, hogy egy főzéssel (és egy mosogatással) megvan a másnapi ebéd is, ami bedobozolva akár az irodába is vihető, csak meg ne egyék a kollégák. Az eredeti receptet sok éve találtam az egyik kedvenc főzős blogomban, és kicsit egyszerűsítve azóta is nagyon megy nálunk. 

Hozzávalók:

2 nagyobb padlizsán

1 doboz (500 ml) passata

1 tojás sárgája

2-3 gerezd fokhagyma

50 g parmezán jellegű sajt

teljes kiőrlésű morzsa

só, bors, babérlevél, oregano, bazsalikom

olívaolaj

500 g teljes kiőrlésű spagetti vagy más tészta

A padlizsánokat hosszában kettévágjuk, a húsukat mélyen bevagdossuk, megkenjük olívaolajjal és forró sütőben nagyjából fél óra alatt puhára sütjük.

img_20210915_073543.jpg

Amikor kihűlt, kivájjuk a belsejüket, kinyomkodjuk a levét, majd belekeverjük a tojást, a sajtot és ízesítjük sóval, borssal, oregánóval. Annyi morzsát keverünk hozzá, hogy formázható, de ne túl lágy masszát kapjunk. Vizes kézzel gombócokat gyártunk belőle, ezeket kevés olívaolajon aranybarnára sütjük. A visszamaradt olajba öntjük a paradicsomszószt, amit fokhagymával, oregánóval, bazsalikommal, sóval, borssal, pici édesítővel 8-10 percig főzünk. Valamikor menet közben kifőzzük a tésztát, ennek levéből is mehet egy kicsi a szószba. A végén a tésztára teszünk két gombócot, meglocsoljuk paradicsomszósszal, megszórjuk parmezánnal, és miután befaltuk, nem szedünk még egyszer, pedig nagyon szeretnénk, csak hát ugye a diéta...

img_20210915_074138.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jajmitfozzek.blog.hu/api/trackback/id/tr3616688984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása