Nem cédulásoknak

Jaj, mit főzzek?

Jaj, mit főzzek?

Vöröslencse leves

2021. szeptember 18. - wbea

Végre hideg van, lehet forró, sűrű leveseken élni. Ezekből az egyik kedvencem ez az indiai ízhatású leves, ami már az élénk narancssárga színével is felvidít most, hogy kint épp esik, és minden arra emlékeztet, hogy pillanatokon belül reménytelenül szürkébe fordul a világ. Ebbe a szürkeségbe hoz némi fényt ez a leves, amit ha nagyképű akarnék lenni, indiainak neveznék. Így viszont maradok szerényen a vöröslencse levesnél.

img_20210917_232244.jpg

Hozzávalók:

200 g vörölencse

1 fej vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

2 kisebb répa

1 kispoharas joghurt

1 darabka gyömbér (kb 2 centis)

1 teáskanál currypor

1 teáskanál kurkuma

1 teáskanál római kömény 

2 teáskanál őrölt koriander

szárított chili

1 kisebb citrom héja és leve

olaj vagy tisztított vaj

A felkockázott hagymát a zsiradékon pirítani kezdjük, hozzáadjuk a lereszelt gyömbért, a felaprított fokhagymát és a fűszereket, kicsit tovább pirítjuk, majd beletesszük az alaposan átmosott vöröslencsét. Szerencsére nem kell áztatni, hamar megfő. Beletesszük a felkockázott répát is, ízesítjük sóval, reszelt citromhéjjal, chilivel, felengedjük vízzel és addig főzzük, amíg a répa megpuhul. Ekkorra a lencse is szétfő, amitől a leves jó sűrű lesz. Botmixerrel kicsit átkeverjük, de nem kell teljesen pürésíteni, akkor jó, ha a répák nagyjából egyben maradnak. Egy kevés levessel elkeverjük a joghurtot, majd  hozzáöntjük a fazék tartalmához. Citromlével savanyítunk még rajta ha kell, és kész is. Tálaláskor még mehet bele egy kanálnyi joghurt és friss korianderlevél annak, aki szereti. Én szerettem volna, de nem volt itthon. 

img_20210917_232654.jpg

 

Paradicsomos padlizsángombóc

2021. szeptember 15. - wbea

Most, hogy paradicsom is, padlizsán is van még dögivel a piacon, ideje elkészíteni ezt az igazi olaszos komfortkaját.  Nekem már csak azért is itt volt az ideje, mert anyukám épp nálam időzik, és ez az egyik kedvence. Ha megkérdezem, mit enne, szinte biztos, hogy ezt kéri. Esetleg sütőtöklevest, de arról majd máskor.

img_20210915_073451.jpg

Ebben az ételben az az időspórolás, hogy egy főzéssel (és egy mosogatással) megvan a másnapi ebéd is, ami bedobozolva akár az irodába is vihető, csak meg ne egyék a kollégák. Az eredeti receptet sok éve találtam az egyik kedvenc főzős blogomban, és kicsit egyszerűsítve azóta is nagyon megy nálunk. 

Hozzávalók:

2 nagyobb padlizsán

1 doboz (500 ml) passata

1 tojás sárgája

2-3 gerezd fokhagyma

50 g parmezán jellegű sajt

teljes kiőrlésű morzsa

só, bors, babérlevél, oregano, bazsalikom

olívaolaj

500 g teljes kiőrlésű spagetti vagy más tészta

A padlizsánokat hosszában kettévágjuk, a húsukat mélyen bevagdossuk, megkenjük olívaolajjal és forró sütőben nagyjából fél óra alatt puhára sütjük.

img_20210915_073543.jpg

Amikor kihűlt, kivájjuk a belsejüket, kinyomkodjuk a levét, majd belekeverjük a tojást, a sajtot és ízesítjük sóval, borssal, oregánóval. Annyi morzsát keverünk hozzá, hogy formázható, de ne túl lágy masszát kapjunk. Vizes kézzel gombócokat gyártunk belőle, ezeket kevés olívaolajon aranybarnára sütjük. A visszamaradt olajba öntjük a paradicsomszószt, amit fokhagymával, oregánóval, bazsalikommal, sóval, borssal, pici édesítővel 8-10 percig főzünk. Valamikor menet közben kifőzzük a tésztát, ennek levéből is mehet egy kicsi a szószba. A végén a tésztára teszünk két gombócot, meglocsoljuk paradicsomszósszal, megszórjuk parmezánnal, és miután befaltuk, nem szedünk még egyszer, pedig nagyon szeretnénk, csak hát ugye a diéta...

img_20210915_074138.jpg

 

Túrós-áfonyás süti, cukor nélkül

2021. szeptember 12. - wbea

Az egyik legnehezebb dolog az összes diétában az édesség, szerintem. Folyton valamilyen kompromisszumot kell kötni, cukor nem játszik, fehér liszt nem játszik, tejcsoki, fehércsoki, lekvár - mind felejtős. Innen szép nyerni. Viszont amikor mégis talál az ember egy tuti receptet, akkor meg a féktelen zabálást nehéz megállni. Ebből a pihe-puha, szaftos túrós, gyümölcsös sütiből is legfeljebb egyet-kettőt tanácsos megenni egy átlagos ebéd után, ha az ember 160 grammos diétát tart. 

img_20210912_212502.jpg

A recept a már többször hivatkozott cukormentes-diétás csoportból származik. Sokadjára sütöm, szóval üzembiztos, ribizlivel és meggyel is nagyon jó, és gondolom, a többi bogyósgyümölccsel is működik.

img_20210912_212055.jpg

Hozzávalók:

500 g túró

6 tojás

300 g tejföl

100 g barnarizs-liszt

100 g vaj

édesítő (nálam 5 dkg eritrit és 2 cl stevia volt)

1 citrom héja

1 csomag sütőpor

150 g áfonya

vaníliakivonat

A tojásokat habosra keverjük a puha vajjal és az édesítővel, hozzáadjuk a tejfölt, a túrót, a reszelt citromhéjat, vaníliakivonatot és egy csipet sót. Végül beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet. Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe töltjük, megszórjuk a gyümölccsel, és 180 fokon 30 percig sütjük.

img_20210912_212150.jpg

img_20210912_212239.jpg

Langyosan és hidegen is nagyon finom, a barnarizs-liszt szemek miatt kicsit grízes hatású, szaftos süti. 

Kis kockákra érdemes vágni, egy 3 dekás darabka nagyjából 3 g szénhidrátot tartalmaz, de ez ne csábítson senkit mértéktelen zabálásra, a hozzávalókból látszik, hogy ez nem egy kalóriaszegény süti. 

Az eredeti recept itt található.

 

Cukkini, csőre töltve, kapros, kukoricás kölessel

2021. szeptember 11. - wbea

A csőre töltött cukkini cseppet sem veszélyes, még a súlyunkra sem. Viszont nagyon finom. Ezúttal nem mondom azt, hogy 20 perc alatt kész, cserébe ez eleve négy adag, szóval megvan belőle a vacsora vagy a másnapi ebéd, plusz képződik egy adag darált húsos pörkölt, amit harmadnapra föl lehet támasztani akár simán főtt tésztával és tejföllel, akár egy hamis/magyaros bolognai raguként némi paradicsom hozzáadásával. Ehhez az ételhez érdemes nagyobb cukkiniket választani.img_20210911_001928_1.jpg

Hozzávalók:

2 nagyobb vagy 3 kisebb cukkini

500 g darált hús (nálam sertés)

100 g főtt basmati rizs

2 dl tejföl

60 g reszelt sajt

1  fej vöröshagyma

1 paprika

1 paradicsom

só, bors, pirospaprika

A körethez:

100 g köles

50 g kukoricakonzerv

kapor, só

A darált húsból pörköltet készítünk, ne engedjük fel túlságosan, maradjon jó sűrű a szaftja. Ha szép a cukkini héja, nem kell meghámozni sem, csak hosszában kettévágni és kivájni a belsejét. Egy tepsit kibélelünk alufóliával, vékonyan megkenjük oljjal, majd sorban rárakjuk a cukkinicsónakokat.  Az elkészült pörkölt felét félretesszük szebb napokra, a másik felébe belekeverjük a rizst és a tejfölt, beletöltjük a cukkinikbe. Öntünk alájuk egy pohár vizet, alufóliával letakarjuk a tepsit és 180 fokon addig sütjük, amíg a cukkinik megpuhulnak, ez nagyjából 20 perc, de sütője válogatja. Amikor kész, megszórjuk őket reszelt sajttal, és annyi időre visszatesszük amíg a sajt egy kis színt kap. Amíg sül, addig elkészítjük a köretet. A kölest jó alaposan átmossuk, háromszoros mennyiségű, vízben pici sóval és borssal ízesítve megfőzzük. Belekeverjük a kukoricát és megszórjuk kaporral. Ez a köret egyébként szerintem önálló ételként is megállja a helyét, de el tudom képzelni bármilyen tejszínes szószos étel mellé isimg_20210911_002339.jpgA cukkini forrón és langyosan is isteni, tálaláskor érdemes egy kis tejfölel megkenni, ez a képről lemaradt.

Ezúttal nem számoltam szénhidrátot, de a basmati rizs a és a köles is jó választás a 160 grammos diéta követőinek. 

 

 

Palacsinta még nem is volt

2021. szeptember 06. - wbea

Legalábbis olyan, amit cukorbetegek is ehetnek. Sokféle alternatíva létezik természetesen, és többnyire mindenkinek megvan a jól bevált receptje, de hátha van, aki épp most keres újat a fehérlisztes, cukros palacsinta helyett.

img_20210905_194121_1.jpg

Próbáltam teljes kiőrlésű lisztből, rosszul voltam tőle. Próbáltam zabpehelylisztből, nem rossz, de mégse az igazi. Igazi persze sose lesz, az igazi az volt, amit anyám sütött egy ősrégi palacsintasütőben, zsíron, természetesen. Úristen, hogy én azt mennyire imádtam, forrón, rögtön, ahogy a tányérra borította! Nem kellett bele nekem se lekvár, se kakaó, csak úgy, üresen. Szurkoltam, hogy szakadjon el, mert akkor az az enyém. Az is.

Na ilyen már sose lesz, de ez nem az anyukámon múlik, ő köszöni, jól van, de ő is cukros, meg az a régi palacsintasütű sincs már meg, és különben se sütünk cukorral palacsintát. 

A kedvenc csoportomban találtam ezt a receptet, és nagyon szeretem. Vallom, hogy egy dolgot többféleképpen is meg lehet jól csinálni, nincs egyetlen üdvözítő megoldás, és ez nemcsak a palacsintára igaz. Szóval ennél a receptnél az van, hogy nem azt érzed, hogy kompromisszummal töltött palacsintát eszel, hanem egy állati finom valamit, ami szinte ugyanolyan, mint az eredeti palacsinta, csak kicsit jobb. Mégpedig a vaj miatt.

img_20210905_193949.jpg

Hozzávalók 8 db-hoz:

8 dkg barnarizs-liszt

2 tojás

3,5-4 dl tej

édesítő (kihagyható)

3-4 dkg vaj

A tojást a liszttel, egy kevés tejjel, csipet sóval, és az általunk használt édesítővel csomómentesre keverjük, apránként hozzáadjuk a többi tejet. Legalább 10 percig állni hagyjuk, ha nagyon besűrűsödne, kicsi vízzel hígítjuk. Közben felolvasztjuk a vajat, és nagyjából a felét hozzákeverjük a tésztához. A többi vajon egyenként kisütjük a palacsintákat. 

img_20210905_194219.jpg

Tölthetjük mindazzal, amivel a palacsintát általában szoktuk, itt például cukormentes baracklekvárral. De természetesen ez is nagyon finom bármilyen sós töltelékkel vagy egyszerűen csak tejföllel megkenve. 

Egy palacsinta töltelék nélkül nagyjából 8 gramm szénhidrátot tartalmaz.

 

 

 

Tésztasaláta fehérbabbal és sült cukkinivel

2021. szeptember 04. - wbea

Mutatom, mi van ebédre (és vacsorára) akkor, ha se kedvem, se időm főzni. Ehetnék persze házon kívül, akár rendelhetnék is valamit, de többnyire nem teszem, mert csak akkor lehetek biztos abban, hogy mit ettem, ha én készítettem. Van, hogy akkor sem. Ebben a tarka tésztasalátában pontosan tudom, hogy mi volt, ráadásul annyi lett belőle, hogy egy dobozban még munkába is tudtam vinni belőle, és még így is maradt egy kicsi másnapra. 

img_20210903_235250.jpg

Hozzávalók:

250 g durum- vagy teljes kiőrlésű tészta

2 db paradicsom

fél uborka

1 kisebb cukkini

10-15 szem fekete olajbogyó

1 doboz konzerv fehérbab (240 g)

provance-i fűszerkeverék 

1 kanál olívaolaj

Az öntethez:

50 ml olívaolaj

fél citrom leve

dijoni mustár

folyékony édesítő

A tésztát megfőzzük, kihűtjük. Közben a cukkinit zöldséghámozóval vékonyra szeleteljük, felkockázzuk az uborkát, a paradicsomot, apróra vágjuk az olajbogyót. Az öntet hozzávalóit egy kisméretű  csavaros üvegbe töltjük, majd alaposan összerázzuk. (Én egy régi tormás üveget használok erre a célra, a sókristályok rázáskor remekül szétcsapják az olajat, pár pillanat alatt krémes és egynemű lesz így az öntet.)

Felforrósítunk egy grillserpenyőt, vékonyan megkenjük olajjal, majd megsütjük a cukkiniszeleteket. Amíg hűlnek, a tésztához keverjük a felaprított zöldségeket, a lecsöpögetett és leöblített babot, majd az egészet összeverjük az öntettel, megszórjuk a fűszerkeverékkel és a sült cukkinivel tálaljuk.

img_20210903_235121.jpg

Semmit nem von le a saláta élvezeti értékéből, ha kihagyjuk a cukkiniszalagok feltekerését, bár egy villa segítségével az is pillanatok alatt megvan. Ráadásul bármi mást is tehetünk rá, amit a hűtőben vagy a kamrában találunk. Jó, nem a baracklekvárra gondolok, de egy kis répa, mozzarella vagy tökmag, esteleg pár szelet kisütött bacon simán elfér rajta.

img_20210903_235354.jpg

A felsorolt hozzávalókkal készítve 100 gramm salátának 11,4 gramm a szénhidráttartalma.

Vadas, szelidítve

2021. szeptember 02. - wbea

 A vadas az egyik kedvenc ételem, amit furcsa módon a napköziben szerettem meg, sőt, szerintem ott ettem ilyet először. Az elrághatatlan marhahús hidegen hagyott, a pikáns mártásért viszont teljesen odavoltam. Később többnyire vasárnap, esetleg hétfőn készült otthon vadas, húslevesben főtt zöldségekből, főtt vagy sült hússal. Régen marhából, ma már inkább csirkéből. Ezek egyformán vadak tudnak lenni, minden csak idomítás kérdése. Szelidíteni a mártást és a köretet kell azoknak, akik nem ehetik a megszokott karamellizált cukros, fehérlisztes mártást klasszikus zsemlegombóccal, esetleg szétfőtt makarónival, mint annak idején a menzán. Én nem tudok lemondani róla, úgyhogy főztem belőle egy IR-barát változatot. 

Sajnos a vadas nem egy szexi étel, ami a kinézetét illeti, és akkor még nagyon píszí voltam. Ne gyertek azzal, hogy minden hán  vadasban van sárgarépa! 

img_20210829_195915.jpg

Az ízre megyünk rá, a vadas szelidítéséhez nem kell se ostor, se tüzes karika, csak teljes kiőrlésű liszt meg kenyér, némi édesítőszer és egy kis szerencse. A többi megy, mint a karikacsapás.

Hozzávalók:

kb 45 deka levesben főtt zöldség

4-5 dl húsleves

2-3 evőkanál teljes kiőrlésű liszt

1 kis doboz tejföl 

cukormentes mustár (pl. dijoni)

babérlevél

édesítőszer

1 kisebb citrom héja, leve

1 evőkanál étolaj

 Az eredeti vadas leírása így kezdődik: pirítsunk cukrot egy lábosban. Ne tegyük, inkább keressünk egy nekünk való receptet, mondjuk ezt.

 A leveszöldséget az olajon pirítani kezdjük, közben egy krumplinyomóval vagy villával összetörjük. Megszórjuk a liszttel, kicsit még sütjük, és mielőtt leégne, felöntjük a levessel. Babérlevéllel, reszelt citromhéjjal ízesítjük, ha kell, sózzuk. Miután forrt egyet, belekeverjük a tejfölt, a mustárt, citromlét, végül megadjuk neki a kegyelemdöfést a kedvenc édesítőnkkel. Aztán jöhet a sakkozás, még egy kis citrom, nem, inkább mustár, vagy mégis inkább egy kanálka tejföl, egészen addig, amíg felejthető lesz a teljes kiőrlésű liszt meg az édesítő. 

img_20210831_002635.jpg

Az igazi kihívást a zsemlegombóc jelenti. Nem azért, mert az is csúnya. Van, aminek nem kell szépnek lennie, elég, ha finom. Ugye a klasszikus zsemlegombóc szikkadt zsemléből és fehérlisztes nokedlitésztából készül, ha az ember sokszor csinálta, tudja, milyen állagúnak kell lennie ahhoz, hogy összeálljon. A tk liszt viszont utálatos jószág, a tk kenyérről nem is beszélve. Másképp viselkednek, más az ízük, szóval ezeket is szelidíteni kell. 

Úgyhogy fogjuk a két napja vett, csomagolt teljes kiőrlésű kenyeret, konstatáljuk, hogy megint megpenészedett a maradék négy szelet, pedig pont annyi kellett volna. Mindegy, kibontjuk az új csomagot, puha, mint a babapopsi, sebaj, kicsit mepirítjuk. Ha megvan a szikkadt kenyér, kezdhetjük a gombócgyártást.

Hozzávalók :

15 deka szikkadt teljes kiőrlésű kenyér felkockázva

180 deka teljes kiőrlésű liszt

2 tojás

só, bors, petrezselyem.

kb 2 dl víz

A lisztből, a tojásból és a vízből nokedlitésztát készítünk, majd beleforgatjuk a kenyérkockákat. Ízesítjük sóval, borssal, petrezselyemmel. Két kanál segítségével gombócokat formázunk a tésztából, és forrásban lévő vízbe szaggatjuk. Elmormolunk egy rövid imát, hogy ne főjenek szét. Amennyiben hatott az imádság, és egyben maradtak, 6-8 percig még hagyjuk főni a gombócokat. Szűrőkanállal kiszedjük, és örülünk, mert bár kicsit sötétebb, kicsit borzosabb, de a miénk, vagyis IR-barát.

Azért ne ragadtassuk el magunkat, egy nagyjából 5 dekás gombócban 15 gramm szénhidrát van, 10 deka mártásban pedig 4 gramm. Ez azt jelenti, hogy aki a 160 grammos diétát követi, az ebédre két és fél gombócot és 3 dl mártást ehet, ami összesen 49,5 gramm szénhidrát a megengedett 50-hez képest.

 

Pásztorbulgur, pulival

2021. augusztus 31. - wbea

A pásztortarhonya sokak által kedvelt, tipikus magyar étel, több olyan alapvető hozzávalóval, amit egy inzulinrezisztens alapból nem ehet. Ilyen a főtt krumpli meg a tarhonya. A kolbász maradhat. Ez nagyjából olyan, mintha az idilli pusztai tájképből  kivennénk a pásztort meg a birkákat, és csak a puli maradna. Tehát puli=kolbász. Szerintem ezzel a pulik is kiegyeznének.

img_20210831_161456.jpg

Nézzük, mi van akkor, ha csak egyetlen fő hozzávalót tartunk meg az eredeti ételből. Mutatok egy variácót, ami hozza az eredeti pásztortarhonya-élményt, ráadásul pont olyan hamar el is készül. 

Hozzávalók:

100 g bulgur

1 fej hagyma

100 g édesburgonya

100 g csípős kolbász

25 g bacon

1 paradicsom

1 paprika

só, bors, pirospaprika

1 evőkanál étolaj

A bacont egy kevés olajon megpirítjuk, majd a zsírján megpároljuk a hagymát. Hozzáadjuk a kolbászt, azzal is sütjük kicsit, majd beleteszünk egy mokkáskanálnyi pirospaprikát és a megmosott, lecsöpögtetett bulgurt. Kicsit sütjük, mintha tarhonyát pirítanánk. Felengedjük kétszeres mennyiségű vízzel, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a felkockázott édesburgonyát, a paradicsomot és a paprikát, majd lefedve főzzük, amíg a bulgur és az édskrumpli is megpuhul. Szerencsére szinkronban vannak, nagyjából 20 perc alatt elkészül  a pásztorbulgur. Tényleg van olyan jó, mint az eredeti étel! Olvastam már olyat, ahol csicseriborsóval, máshol zellerrel helyettesítették a krumplit, sőt, állítólag kapható csicserilisztből készült tarhonya is. Magunk is elkészíthetjük otthon alternatív lisztből a saját tarhonyánkat. Ekkor a meggyúrt tésztát le kell reszelni, nagyanyám ezt lusta asszony tésztájának nevezte. Nyilván csak azért, mert nem ismerte a bulgurt, különben lehet, hogy ő is azt használta volna. 

img_20210831_160244.jpg

 

100 gramm kész étel 9,8 gramm szénhidrátot tartalmaz, szóval jól lehet vele lakni, hisz egy 250 dekás adagban alig 25 gramm szénhidrát van, így marad még kredit egy óvatos desszertre vagy cappuccinóra. Azért akinek a kalória is fontos, annak mértéktartást javaslok.

Francia lecsó

2021. augusztus 29. - wbea

Nagyon fellengzős a neve, jó, mondjuk elég fotogén étel is a ratatouille, pedig elkészíteni tulajdonképpen pofonegyszerű.

img_20210829_162337_339.jpg

Sokat segít a dolog menetén, ha folyton különböző zöldségeket kapunk ajándékba, most például egy méretes cukkinit az egyik baráttól, 2 helyes padlizsánt a másiktól. Adta magát a dolog, legyen belőlük ez a francia lecsó, ami még kellett hozzá, az pont volt itthon.

img_20210829_200101.jpg

Nagyjából négy adag lett belőle, ezekből a hozzávalókból:

1 fej vöröshagyma

1 nagy cukkini (kb fél kiló)

2 padlizsán

1 paprika

8 koktélparadicsom 

1 doboz (400 g) darabolt paradicsom

1 gerezd fokhagyma

olívaolaj

fűszerek (só, bors, babérlevél, provance-i fűszerkeverék, bazsalikom)

Először készítünk egy fűszeres paradicsomszószt. Ehhez kevés olajon megpároljuk a hagymát és a paprikát, hozzáadjuk a paradicsomkonzervet, ízesítjük a zúzott fokhagymával, babérlevéllel, sóval, borssal, bazsalikommal. Amíg jól összefő, nagyjából félcentisre szeleteljük a cukkinit, a padlizsánt és a paradicsomot. Utóbbiból érdemes nagyobb szeműt használni, de most csak ilyen kicsik voltak itthon. Amikor elkészült a mártás, egy tűzálló edénybe öntjük, és beleállítjuk a zöldségszeleteket. Meglocsoljuk olívaolajjal, megszórjuk sóval és a fűszerkeverékkel. 200 fokon 40-45 percig sütjük.

img_20210829_200301.jpg

Érdemes sütőpapírral lefedni, hogy ne égjen meg nagyon a teteje, ezt az utolsó 10 percben levehetjük. Langyosan, egy karéj ropogós héjú kenyérrel a legfinomabb. El is képzeltem egy igazi, kovászos bagettet hozzá, de maradtam az inzulinrezisztensek mindent vivő köreténél, a basmati rizsnél. Azzal is elég jó. 

img_20210829_200359.jpg

 

 

 

Nem kell a rizsa? Dehogynem!

2021. augusztus 26. - wbea

Régebben nem szerettem a rizst. Amikor már többet is rám lehetett bízni annál, hogy vidd le fiam a szemetet, rendszerint nekem jutott a bab, lencse, sárgaborsó, meg a rizs válogatása. Úgy rémlik, borzasztó minőségű volt a rizs gyerekkoromban. Volt A meg B, fényezett meg fényezetlen, és tele volt mindenféle szeméttel, szóval át kellett válogatni főzés előtt, amolyan panelhamupipőkeként Persze sose volt utána üvegcipellő meg herceg, csak rizses hús, de az hetente. Szigorúan csirkenyakból, anyám arra esküdött, ma már értem, hogy nem az íze miatt. Mindenesetre még az volt a jobbik része, a rizs meg ragacsos és fojtós. De a napközis változat se volt jobb. Egyedül a tejberizst szerettem. Ki hallott akkoriban még az arborioról vagy a basmatiról, nem beszélve a világon létező nagyjából 8 ezer többi rizsféléről?

img_20210826_203459.jpg

Mostanában megint gyakran van rizs az asztalon. Az IR-diétában épp a basmati az ideális köret, mert lassan emeli meg a vércukorszintet. Amikor köretet készítek belőle, rendszerint dupla, de van, hogy tripla adagot főzök, hogy biztosan legyen maradék. Mert ilyenkor biztos, hog másnap pirított tojásos rizs lesz az ebéd! Ahhoz pedig a kicsit szárazabb maradék a legjobb. Többféle elkészítési módot láttam már, nekem az alábbi vált be. 

Hozzávalók:

25 deka hideg főtt rizs

1 nagyobb répa

5 deka mirelit borsó

3 tojás

1 kisebb vöröshagyma 

1 gerezd fokhagyma

kis darab gyömbér

2 evőkanál étolaj

2-3 evőkanál szójaszósz

só, bors, chilipehely

img_20210826_203258.jpg

A répát vékony csíkokra, a hagymát szeletekre, a fokhagymát és a gyömbért apróra vágjuk, a tojásokat elhabarjuk. Egy wokban vagy mélyebb serpenyőben olajat hevítünk, pirítani kezdjük rajta a hagymát. Amikor egy kis színt kapott, hozzáadjuk a répát, a borsót,a gyömbért, a fokhagymát és a fűszereket. 2-3 percig pirítjuk, közben dobva-rázva keverjük. Hozzádjuk a rizst, újabb 2-3 percig sütjük, közben a rizsszemeket próbáljuk szétválasztani egymástól. Meglocsoljuk a szójaszósszal, elkeverjük, majd egy kis helyet csinálunk az edényben, és beleöntök a felvert tojásokat. Gyorsan megsütjük, mint egy rántottát, majd összekeverjük a rizzsel. Tálaláskor karikára vágott zöldhagymát vagy petrezselymet szórunk rá, vagy ha túl éhesek vagyunk és elfelejtük, ezek nélkül is nagyon finom. Talán mondanom sem kell, hogy már egy ideje szeretem a rizst.

 100 g kész tojásos rizs szénhidráttartalma  30 g, kalóriatartalma 143 kcal

süti beállítások módosítása