Nem cédulásoknak

Jaj, mit főzzek?

Jaj, mit főzzek?

Még egy tökös

2021. október 17. - wbea

Mindenki tököt süt, főz, fúr, farag, az összes oldal tele van tökkel. Az enyém is, most, hogy megosztom a második tökös receptet, ami egy fűszeres, tejszínes ragu. Tök egyszerű, mondanám, ha nem állnának távol tőlem a hülye szóviccek. Gyorsan megvan, és a maradék bedobozolva tökéletes ebéd másnap az irodában. 

img_20211017_200550.jpg

Essünk is neki, ezek kellenek négy adaghoz:

1 db nagyjából 1 kilós sütőtök

1 közepes hagyma

2 dl főzőtejszín

kis darab gyömbér

só, bors, szárított zsálya, provence-i fűszerkeverék

1 ek olívaolaj, 20 g vaj

Köret: petrezselymes főtt köles

Elkészítés:

Faragással kezdünk, ami jó móka, de ne húzzuk az időt a szemekkel meg a vicsorgó szájjal, csak hámozzuk meg és daraboljuk fel. Vaj és olaj keverékén puhára pároljuk a hagymát, majd beletesszük a lereszelt gyömbért. Mehet hozzá a felkockázott tök. Sózzuk, borsozzuk, felöntjük két deci vízzel, ízesítjük a szárított fűszerekkel és megfőzzük.

img_20211017_200445.jpg

Amikor megpuhult, felöntjük  a tejszínnel és egyet forralunk rajta. Variálhatjuk a fűszereket, legutóbb gyömbér helyett citromhéjjal készítettem, azzal is nagyon jó volt. Az sem árt neki, ha mindkettőt beletesszük, a tök édeskés íze sok mindent elbír. 

Kölest főztem hozzá, de a bulgur vagy a basmati rizs ugyanolyan jó köret ehhez az ételhez.

100 gramm így elkészített tökragu szénhidráttartalma 12,5 gramm. 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jajmitfozzek.blog.hu/api/trackback/id/tr6916725438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása