Mindenki tököt süt, főz, fúr, farag, az összes oldal tele van tökkel. Az enyém is, most, hogy megosztom a második tökös receptet, ami egy fűszeres, tejszínes ragu. Tök egyszerű, mondanám, ha nem állnának távol tőlem a hülye szóviccek. Gyorsan megvan, és a maradék bedobozolva tökéletes ebéd másnap az irodában.
Essünk is neki, ezek kellenek négy adaghoz:
1 db nagyjából 1 kilós sütőtök
1 közepes hagyma
2 dl főzőtejszín
kis darab gyömbér
só, bors, szárított zsálya, provence-i fűszerkeverék
1 ek olívaolaj, 20 g vaj
Köret: petrezselymes főtt köles
Elkészítés:
Faragással kezdünk, ami jó móka, de ne húzzuk az időt a szemekkel meg a vicsorgó szájjal, csak hámozzuk meg és daraboljuk fel. Vaj és olaj keverékén puhára pároljuk a hagymát, majd beletesszük a lereszelt gyömbért. Mehet hozzá a felkockázott tök. Sózzuk, borsozzuk, felöntjük két deci vízzel, ízesítjük a szárított fűszerekkel és megfőzzük.
Amikor megpuhult, felöntjük a tejszínnel és egyet forralunk rajta. Variálhatjuk a fűszereket, legutóbb gyömbér helyett citromhéjjal készítettem, azzal is nagyon jó volt. Az sem árt neki, ha mindkettőt beletesszük, a tök édeskés íze sok mindent elbír.
Kölest főztem hozzá, de a bulgur vagy a basmati rizs ugyanolyan jó köret ehhez az ételhez.
100 gramm így elkészített tökragu szénhidráttartalma 12,5 gramm.